Mediteren met Binaural beats

Binaural beats brengen de hersenfrequentie omlaag en helpen om in diepe meditatie te komen. In deze blog leg ik uit hoe binaural beats werken en hoe je ze kunt gebruiken.

Wat zijn Binaural beats?

Een binaural beat is het verschil tussen twee frequenties (tonen) die elk uit een andere speaker van de koptelefoon komen, een toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Het verschil tussen deze frequenties genereert een derde toon en wordt binaural beat genoemd. Het voordeel hiervan is dat zelfs met een kleine koptelefoon toch lage tonen gesimuleerd kunnen worden. Het kleine verschil tussen de twee frequenties zorgt ervoor dat je hersenen een derde toon, het verschil tussen de frequenties, horen. De frequenties van binaural beats zijn meestal klein, van 1 Hz tot 20 Hz.

Binaural beats en hersenfrequentie

De binaural beat verlaagt de frequentie van hersengolven naar de alfa 7 - 14 Hz, theta 4 - 7 Hz of delta 0.5 - 4 Hz staat. Hersengolven zijn elektrische stroompjes in de hersenen als gevolg van de aandacht die we ergens aan geven. Met een EEG-scan kunnen deze gemeten worden. Bij normale dagelijkse bezigheden zoals praten, werken en discussiëren ligt de frequentie van de hersengolven tussen de 14 - 40 Hz Beta-golven. Door te luisteren naar binaural beats breng je de hersenfrequentie naar de gebieden waarin je meer ontspannen bent. Als in het linker oor een frequentie van 100 Hz te horen is en in het rechter oor een frequentie van 108 Hz, is de binaural beat 8 Hz. Door hiernaar te luisteren breng je je hersenfrequentie naar de alfagolven.

De verschillende hersengolven

Binaural Beats

Binaural Beats

Beta 14 - 40 Hz - Praten, werken, discussiëren
Alfa  7 - 14 Hz - Ontspanning, in het moment aanwezig (je komt er vanzelf in als je je ogen sluit)
Theta 4 - 7 Hz - Inspiratie, creativiteit, zelfprogrammering en zelfgenezing.
Delta 4 - 0,5 Hz - Lichamelijk herstel, empathie, intuïtie, zesde zintuig

Voor dat je in de Delta- golven kunt mediteren zul je eerst een tijdje in de Theta moeten oefenen omdat jezelf moet trainen om niet in slaap te vallen.

Playlist met Binaural beats

Ik heb een playlist voor je samengesteld met een aantal binaural beats. Als je dit voor het eerst doet zul je er misschien even aan moeten wennen.

Eén reactie

  1. levende geschiedenis

    Zeer interessant dank u!

Reageren is niet mogelijk